Коронавірус. Як моряку повернутись в Україну?

Останні три місяці звичний нам уклад у світі змінюється з кожним днем. Якби у грудні 2019 нам сказали, що за наявності коштів та документів ми не зможемо вільно пересуватися світом, ми б сказали, що це фантастика. Ми настільки звикли до налагодженої інфраструктури, що вільно могли планувати поїздки на кілька років уперед.

Останні три місяці до мене надходять звернення з головним питанням: Як списатися з судна за контрактом та повернутися до України?

Тисячі українських моряків зараз перебувають у морі із продовженими контрактами. Надмірна праця істотно позначається на фізичному та ментальному стані моряка.

На жаль, до ситуації, що склалася у світі, ніхто не був готовий: ані судновласники, ані клуби, ані крюїнги. І репатріація моряка на батьківщину зараз залежить не тільки від роботодавця, а й від відкритості кордонів кожної країни транзиту, роботи авіакомпаній та багатьох інших чинників.

З питання списання після закінчення термінів контракту моряку потрібно звертатися до капітана, представників судновласника, крюїнгу.

На організм людини в умовах плавання одночасно діє комплекс взаємопов'язаних причин (кліматичні умови району плавання, мікроклімат суднових приміщень, шум, вібрація, електростатичне випромінювання, електромагнітне випромінювання, шкідливі речовини у повітрі, мікрофлора приміщень, психофізіологічні фактори). Основні фактори для командного складу: ненормований робочий день, адміністративне навантаження, постійна робота з документацією, коректурою мап, перевірки в портах, ходові вахти, швартові та вантажні операції. Основні фактори для рядового складу: ненормований робочий день, несення ходових вахт на містку з вахтовим офіцером, стоянкові вахти біля трапу згідно з судновим розкладом, зачистка та замивка трюмів під завантаження, швартові операції, малярські, такелажні та інші суднові роботи з догляду за корпусом, рангоутом та такелажем. Іноді можуть виникати переживання або сумніви в компетентності (професіоналізмі) інших членів екіпажу — все це може призвести до розвитку сильного стресу та істерики. Втома накопичується з плином рейсу, і після його закінчення досягає своєї вищої точки.

Якщо Ви помітили значне погіршення стану свого здоров'я, ви повинні повідомити про це капітана. Якщо Вам ніхто не надає допомогу, Ви завжди можете звернутися до мене, написавши електронного листа або повідомлення в будь-якому месенджері (Viber, Whatsapp, Telegram), додавши мій номер собі в контакти +380999218175. Пам'ятайте! Ваше здоров'я – це Ваша відповідальність. Незначні на перший погляд проблеми можуть спричинити серйозні наслідки, і Ваше завдання – привернути до себе увагу для отримання необхідної допомоги.

Якщо ж Ви готові списатися без згоди компанії, тоді і витрати, і умови репатріації – це Ваша відповідальність. На жаль, зі мною зв'язувалися вже кілька моряків та представників їхніх сімей, які списалися за власним бажанням і вже кілька тижнів проживають у готелях різних держав і не знають, коли і як зможуть повернутися на батьківщину. Це Ваше право, але зверніть увагу, що у такому разі Вашою підтримкою може бути лише українське консульство чи українське посольство у країні вашого тимчасового перебування.

Якщо компанія знайшла заміну моряку та готова репатріювати Вас на батьківщину, обов'язково перепишіть усі контакти представників, до кого Ви зможете звернутись у разі непередбачених ситуацій під час перельотів. Постійно підтримуйте зв'язок із Вашими рідними. Передайте їм контакти всіх представників, щоб вони могли зв'язатися з ними у разі потреби.

Будьте уважні в аеропорту. Дотримуйтесь всіх правил карантину та не провокуйте персонал на агресію. Так, Ви перепрацювали та хочете додому, але у разі пред'явлення штрафу через недотримання правил пересування, втома та виснаження моряка не стануть виправданням.

Якщо у разі виникнення непередбаченої ситуації представники компанії Вам не відповідають, Ви маєте право зв'язатися з консульством або посольством України в країні перебування. Ви також можете звернутись на гарячу лінію Міністерства закордонних справ України +380442381657 (дзвінки платні)

Будьте уважні зі своїми речами та документами.

Я бажаю всім морякам здоров'я, терпіння та успішної репатріації. Незабаром карантинні заходи послабляться, і країни знову відкриватимуть кордони.

Якщо у моряків або членів їхніх сімей з'явилися приватні питання за темою, я готовий проконсультувати Вас безкоштовно та в будь-який час 24/7 +380999218175

Отримайте безкоштовну консультацію прямо зараз. Просто напишіть своє питання, і ми зв'яжемося з вами через 15 хвилин